תהליך חישוב וניכוי המס בגין פעילויות בניירות ערך, נעשה על ידי הבנק או בית השקעות, הכל תלוי מי מנהל עבור הלקוח את פעילות ההשקעה.
הבסיס לחישוב המס הוא הרווח נטו הממומש, כלומר: רווחים בקיזוז הפסדים בפועל.
רבבות ישראלים משקיעים מדי שנה בשוק ההון. חלק מן המשקיעים מרוויחים וחלק אף מפסידים. לעיתים האלמנט הקובע הוא התוצאה המשוקללת של הרווח וההפסד. מעטים מהמשקיעים יודעים כי הם זכאים להחזר מס המסתכם בסכום יפה בבנק. על פי הגדרת רשויות המיסים בישראל, תחת רווחי הון מוגדרים הרווחים שהתקבלו מהבורסה. הדבר מכיל בתוכו גם השקעות במניות, לכן אתם לא חייבים להיות תחת ההגדרה של סוחר מקצועי, אלא מספיק שביצעתם השקעות. המס שיש לשלם הוא עבור רווח ההשקעה בלבד. המס משולם בניכוי והצמדה לפי ערך הרווח הריאלי. המס ישולם בלי קשר לסכום ההכנסה שהניבה ההשקעה, גם אם מדובר בסכום קטן מאוד. ישנה אפשרות לקזז הפסדי שוק הון גם לשכירים זאת על חשבון תשלום המס. יש לציין כי ישנן אוכלוסיות כמו זוגות פורשים, שזכאיות להקלות במס ואף לפטור, כל מקרה לגופו. אנו במשרדנו נשמח לסייע לכם בנושא.
קבלת ההחזרים
בראש ובראשונה, על מנת לקבל את ההחזרים, על המשקיע להגיש דוח שנתי לרשויות המס. דו"ח מסכם זה הוא הדרישה הראשונה והחשובה. רק אז יוכל מס הכנסה לקזז את ההפסדים מההכנסות, ותוכלו לקבל את ההחזר שמגיע לכם. הדו"ח מוגש באמצעות טופס 867 שיופק לכל דורש על ידי הבנק והוא מאגד בתוכו את כל פעולות ההשקעה שבוצעו על ידי הלקוח, ואת החיובים השונים שבוצעו בגין ההשקעה. ניתן לבצע הגשה רטרואקטיבית, עד לשש שנים אחורה בהתאם לשנת המס בה מוגשת הבקשה. מאחר ומדובר בעבודת ניירת בירוקרטית, מוטב כי תפנו לטיפולו של רואה חשבון. באופן עקרוני ניתן לבצע זאת לבד, אך חשוב לקבל סיוע למזעור ההפסדים תוך ניצולם היעיל של חוקי המס. על מנת שתוכלו לקבל את הסכום המקסימלי מומלץ לא לבצע זאת לבד
נסיבות נוספות בגינן ניתן לקבל החזרי מס:
- קיזוז הפסדים משנה לשנה – הבנק אינו רשאי לקזז הפסדים משנים קודמות. את החזרי המס בגין קיזוז הפסדים מועברים משנים קודמות כנגד רווח השנה ניתן לקבל לאחר הגשת הדו"ח למס הכנסה, כשיש חובה למלא נספח רווח הון.
- קיזוז הפסד בין חשבונות נפרדים – במידה והנכם בעלי מס' חשבונות נפרדים, לא תוכלו לבצע קיזוז ריווחי באמצעות הבנק. בנוסף אי אפשר לקזז מניות שהתקבלו ע"י עבודה או מהשבחת נכסים (מקרקעין) החזק בנושא זה מתקבל לאחר הגשת דו"ח שנתי, אשר בתוכו יש סיכום של כל הרווחים וההפסדים משוק ההון והוא כולל את כל מקורות ההכנסה זאת על מנת לבצע הצלבת מידע.
- ניצול זיכויים וניכויים בשל הפקדות בלתי אפקטיביות לגמל – הטבות מס לא מנוצלות בשל הפקדות לקופות גמל או ביטוחי חיים שעברו את תקרת ההכנסה המזכה משכר ניתן לקבל כנגד הכנסה מרווחי הון הנחשבת לצורך העניין כמו כל הכנסה אחרת שאינה משכר.
- ניצול נקודות זיכוי – לכל שכיר או פנסיונר יש נקודות זיכוי המתקבלות באמצעות תלוש השכר או הפנסיה לאורך השנה. הכנסה שלא הגיע לסף המס, תגרום לאי ניצול של נקודות זיכוי, ואותן ניתן לקבל כהחזר מס ששולם בגין רווח הון.