אנשים רבים המעוניינים לחסוך כסף שואלים את עצמם – מהי הדרך הטובה ביותר לחסוך? האם כדאי לפתוח קרן השתלמות או להסתפק בפיקדון פשוט בבנק? האם להפקיד לקופת גמל, קרן פנסיה או באמצעות ביטוח מנהלים? האפיקים בהם ניתן להשקיע כסף על מנת לחסוך לטווח קצר, בינוני או ארוך הם רבים ומגוונים. בכתבה זו נתמקד ביתרון המרכזי של חיסכון באמצעות קרנות השתלמות – קבלת פטור מלא ממס עבור כספים שהופקדו עד תקרה מסוימת. אין ספק כי יתרון חשוב זה הופך את החיסכון באמצעות קרן השתלמות למשתלם במיוחד הן עבור שכירים והן עבור עצמאיים. עוד על כך בכתבה הבאה
מי יכול לחסוך באמצעות קרן השתלמות
למעשה, כמעט כל אחד יכול לחסוך לקרן השתלמות. אם אתם שכירים עליכם לעשות זאת דרך מקום העבודה ואם אתם עצמאיים ניתן לעשות זאת באופן עצמאי. במקרה של שכירים קרן השתלמות היא משתלמת במיוחד מכיוון שהעובד מפקיד עד 2.5% מהשכר שלו לקרן ההשתלמות ואילו המעסיק מוסיף את החלק שלו – עד 7.5% מהשכר. זוהי הטבה משמעותית מאוד אך יש לבקש אותה מהמעסיק. לא כל עובד מקבל קרן השתלמות ממקום העבודה, ולכן חשוב לדרוש זאת כחלק מתנאי השכר. עצמאיים לעומת זאת, יכולים להפקיד באופן עצמאי עד אחוז מסויים מההכנסה שלהם לקרן השתלמות. אופציות נוספות לחיסכון הן הפקדה לקופות גמל, פתיחת קרן פנסיה או ביטוח מנהלים (אך אפיקים אלה הם לטווח ארוך יותר) וכמובן אין ספור פיקדונות לטווחים קצרים. אפשר לפתוח חיסכון הנקרא פק"מ (פיקדון קצר מועד) לתקופות קצרות של שנים בודדות ואפילו חודשים. השאלה שכל אחד צריך לשאול את עצמו היא – מהי המטרה של החיסכון ולאיזו תקופה רוצים לחסוך?
היתרון הגדול של קרן השתלמות – פטור מלא ממס!
הסיבה העיקרית לפתיחת פיקדון או תכנית חיסכון היא כמובן לחסוך כסף לטווח קצר או ארוך וליהנות מהריבית של הפיקדון או החיסכון. למעשה הרווח הוא כפול – מצד אחד חוסכים כסף שיסייע בעתיד ומצד שני נהנים מהריבית. אך במקרה של קרן השתלמות יש יתרון חשוב נוסף שלא קיים ברוב הפקדונות הרגילים – פטור מלא מתשלומי מס, הן על הקרן והן על הריבית. כספים שהופקדו לקרן נאמנות (עד תקרה מסויימת המשתנה מדי פעם), פטורים לחלוטין ממס בתום 6 שנים מיום פתיחת קרן ההשתלמות. ובמילים אחרות – כאשר חוסכים באמצעות קרן השתלמות, כעבור 6 שנים נהנים הן מהריבית שנצברה והן מהחיסכון בתשלומי מס על הסכום שנצבר. גם כאשר חוסכים באמצעות קופות גמל מקבלים הטבות מס אך לא פטור מלא כמו במקרה של קרנות השתלמות.
במקרה של פיקדונות רגילים, יש לשלם מס מסויים על הריבית שמרוויחים. זהו בהחלט יתרון משמעותי מאוד שהפך את החיסכון באמצעות קרנות השתלמות לכה פופולארי. החיסרון הוא כמובן הנזילות הנמוכה של החיסכון. אם רוצים לפתוח את קרן ההשתלמות לפני תום 6 השנים – לא נהנים מהטבות המס הללו. פיקדונות אחרים הם אמנם יותר נזילים, אך אם אתם רוצים לחסוך לתקופה של 6 שנים לפחות (טווח בינוני), אין ספק שקרן השתלמות היא אופציה משתלמת במיוחד.
כל שנותר לכם לעשות הוא לאתר את הסוג של קרן ההשתלמות המתאימה לכם ביותר ואת הגוף (חברת ביטוח או בית השקעות) אשר באמצעותו תחסכו. יש קרנות מסוכנות יותר ומסוכנות פחות וכל אחד צריך להחליא איזו רמת סיכון מתאימה לו. מומלץ כמובן להתייעץ עם איש מקצוע בתחום ואף לקרוא על הנושא באינטרנט.
בברכה,
מזרחי ניסים, רו"ח