עוסק פטור, מתי ולמה כדאי לכם לרשום את העסק שלכם כעוסק פטור, ומהי הדרך הנכונה שעליכם להתנהל מול רשויות המס ועוד, במידה ותחליטו להירשם כעוסק פטור. אספנו עבורכם את כל המידע הרלוונטי. רבים בוחרים לרשום את העסק שלהם לפחות בתור התחלה כעוסק פטור. מדובר על עסק שבעבר זכה לכינוי "עסק זעיר פטור" וההכנסה היא עד כ – 100,000 שקלים בשנה (סכום המתעדכן מדי שנה).
עוסק פטור אינו מחויב בתשלום מע"מ, פרט אם מדובר בעסקת מקרקעין, ומשום שאינו משלם מע"מ כך אינו גובה מע"מ מהלקוחות שלו. למרות תקרת ההכנסות, ישנה רשימה סגורה של בעלי מקצוע שאינם זכאים להירשם כעוסק פטור וזאת בשל התחום בו הם עוסקים לדוגמא מקצועות חופשיים: עורכי דין, רואי חשבון, אדריכלים, שמאים, מתווכים, פסיכולוגים ועוד, גם אם הם לא עוברים את הכנסת ה – 100,000 שקלים בשנה (סכום המתעדכן מדי שנה).
עוסק פטור פתיחת תיק – כיצד זה מתבצע?
בבואכם לפתוח תיק עוסק פטור, עליכם כאמור לעשות זאת בשלושה מקומות שונים:
- במע"מ – בכל ישוב נמצאים משרדי מע"מ, ניתן לפתוח תיק גם באמצעים מקוונים. עליכם למלא טופס שאותו תוכלו להוריד מהאתר של מע"מ, בין הסעיפים יהיה גם סכום המחזור השנתי המשוער. הסכום יקבע לפי סכום ההצהרה.
- מס הכנסה – תצטרכו למלא טופס שנקרא, דו"ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה, להציג להם את אישור העוסק הפטור שקיבלתם ממע"מ. את האישור ממס הכנסה תקבלו כבר בדואר.
- ביטוח לאומי – את התיק בביטוח לאומי תוכלו לפתוח גם דרך האתר הרשמי שלהם וגם באמצעות הגעה לאחד מהסניפים שם תמלאו טופס דין וחשבון רב שנתי. ביטוח לאומי יקבע מה הסכום החודשי שעליכם לשלם לפי ההכנסה החייבת שתצהירו בטופס דין וחשבון רב שנתי שתגישו לביטוח לאומי.
כמובן שאם תפתחו את התיק דרך משרדנו אנו נדאג לפתוח לכם את התיק בכל המוסדות ונחסוך ממכם ביוקרטיה מסורבלת ולאחר שיפתחו התיקים, תקבלו את האישורים המתאימים המעידים על עוסק פטור וכן תוכלו לקבל אישור על פטור מניכוי מס במקור ואישור ניהול ספרים.
רישום עוסק פטור – האם זה כדאי?
הרישום כעוסק פטור קורץ להרבה בעלי עסקים מתחילים. חשוב להבין במה כרוך רישום כעוסק פטור, לפני שמחליטים. זה נכון שעוסק פטור, פטור מלשלם מע"מ ומסיבה זו הוא גם לא זכאי להוסיף מע"מ לסכום הגביה. בנוסף, חל איסור על העוסק הפטור להוציא חשבונית מס, אלא קבלות בלבד עם קבלת התשלום. בבואכם להחליט איזה סוג עסק תהיו, חשוב להבין האם העסק שלכם ייתן שירות לבעלי עסקים או לאנשים פרטיים, אם בכוונתכם לפתוח עוסק פטור כעסק שעובד מול אנשים פרטיים, תוכלו לתת הצעת מחיר אטרקטיבית ונמוכה יותר כי אתם לא מוסיפים מע"מ ובכך לקבל יתרון על המתחרים.
במרבית המקרים, לעוסקים פטורים אין השקעה משמעותית בתשתיות וציוד.
באופן עקרוני, רישום כעוסק פטור מתאים לאנשים המבקשים לקבל הכנסה משנית ובעלי עבודה בהיקף קטן. בנוסף, יש לקחת בחשבון כי עלות של טיפול בתיק של עוסק פטור זולה מהעלות של עוסק מורשה.
ניהול עוסק פטור מול רשויות המיסים
פעילותו של עוסק פטור אינה שונה מול רשויות המס מהתנהלות של עוסק מורשה, פרט לעיתים לניהול ספרים. על עוסק פטור להגיש דיווח אחת לשנה לרשויות מע"מ במקום הדיווח החודשי/דו חודשי כפי שנדרש מעוסק מורשה. למרות שאינו זכאי להחזר מע"מ, המע"מ ששולם עבור תשומות, ייכלל בהוצאות מס הכנסה כהוצאה.
עוסק פטור יגיש דוח שנתי למס הכנסה מדי שנה והצהרת הון כל כ – 5 שנים בדיוק כמו עוסק מורשה.
מעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה ולהיפך
במידה והכנסותיו יעלו על הסכום של תקרת עוסק פטור לאותה שנת מס, הוא יאלץ לשלם מע"מ החל מהיום בו עבר את תקרת העוסק הפטור וכן יקזז מע"מ תשומות החל מיום המעבר, לכן מומלץ להתנהל מול רואה חשבון בשוטף שייעץ במידת הצורך.
ניתן לחזור ממעמד של עוסק מורשה לעוסק פטור רק לאחר שנתיים בהן מחזור העסק היה מתחת לרף של תקרת עוסק פטור.