כל נותן שירות (עצמאי או פרילנס), מחוייב להגיש למס הכנסה דו"ח שנתי המפרט את פעילותו העסקית.
אין ספק כי מי שאינו מתמצא בדו"חות אלו, יתקשה למלא אותם באופן המקצועי וברמה הנדרשת וכל טעות, ולו הקטנה ביותר, תחייב אותו למלא את הדו"ח מחדש ולהגישו בשנית. מרבית מבעלי העסקים בישראל בוחרים להיעזר בשרותיו של רואה חשבון לשם מילוי הדו"ח על מנת להוריד משימה זאת מסדר היום ולהיות סמוכים ובטוחים כי ידיים מקצועיות בוחנות את טיב הדו"ח, בטרם הוא מגיע לזרועות מס הכנסה. רשות המיסים מפרסמת חוברות למילוי נכון של הדו"ח השנתי, אך כמה בעלי משרדים יכולים להרשות לעצמם (מבחינת הזמן) לעיין בקפדנות בחוברת המכילה 112 עמודים? רואי חשבון אשר עוסקים בתחום בשגרה ומכירים את הנחיות מס הכנסה בכלל ואת הדרישות למילוי הדו"ח בפרט, מבצעים משימה זו במהירות יחסית עם אפס טעויות.
מהו דו"ח שנתי למס הכנסה?
דוח שנתי הוא דוח בו מצהיר רואה החשבון עבור הלקוח (הנישום) על סך הכנסותיו (העסקיות והמשפחתיות) משנת המס שחלפה. מקורות ההכנסה הנכללות בדוח כוללות את השכר, הכנסות משוק ההון, קצבאות, תשלומי ביטוח לאומי, הכנסה מבית העסק ועוד. דו"ח שנתי למס הכנסה הוא החל מה- 1 לינואר ועד ה- 31 בדצמבר של אותה השנה.
המסמכים הנדרשים להכנת הדו"ח השנתי אותו תגישו למס הכנסה
בבואכם למלא דו"ח שנתי באופן מקצועי, עליכם לערוך את רשימת המסמכים ולהכינם מבעוד מועד. רשימת המסמכים היא ארוכה וכוללת את: דוח רווח והפסד, דוח התאמה לצורך מס, פר הכנסות והוצאות, ספר תקבולים תשלומים וכרטסת מלאה, קלסר הנהלת חשבונות (קלסר המכיל את כל הפרטים שהוזנו בדו"ח), פנקס דיווח למע"מ, ולמס הכנסה, טופס פחת, 106, אישורים על הכנסות מחו"ל אם יש כאלו והרשימה עוד ארוכה. רואה חשבון המנהל את החשבונות בעסק, מחזיק בכל האישורים והחומרים הנדרשים מבעוד מועד, כך שבעל העסק אינו צריך לארגן ולהתארגן על סך המסמכים לפני כל הכנת דו"ח.
תפקידו של רואה חשבון בהכנת הדו"ח
דו"ח שנתי המוגש למס הכנסה מהווה בסיס ועין בוחנת של הרשות כלפי התנהלותנו המקיפה, החל מההכנסות, דרך ההוצאות ומה שביניהם. רואי חשבון מבינים את חשיבות הדו"ח ומודעים לסכנות הטמונות בהגשת דו"ח, שאינו מותאם לדרישות ולמציאות גם יחד. פקידי השומה אשר מקבלים לידם את הדו"ח, בודקים בקפידה את המידע המוגש בו ובמקרים מסוימים יעצרו לשאול שאלות (לאור חשד שעלה בליבם אודות תום הלב ואמינות הדו"ח). מידע לא מהימן עלול להוביל לחבות מס נוספת ובמקרים קיצוניים אף לעבירה פלילית בגינה יועמד מגיש הדו"ח לדין (בעל העסק ולא רואה החשבון) ועל כן בבואכם להגיש דו"ח יש להקפיד ולמלא אותו כראוי בין אם אתם מבצעים זאת בעצמכם ובין אם אתם מבצעים זאת באמצעות רואי חשבון מוסמכים.
בברכה,
מזרחי ניסים, רו"ח