כל עובד בהסכמת המעסיק, רשאי לצאת לחופשה ללא תשלום, ללא סיום ההתקשרות עם המעביד או סיום עבודתו. משך חופשה זו יהיה בתיאום שני הצדדים ובסיום החופשה, העובד יוכל לחזור לעבודתו ולתפקידו בתנאים אשר קדמו לחופשה. באם העובד הוצא לחופשה ללא תשלום שלא מרצונו, לטווח של 30 יום, הוא יהיה זכאי בחלק מהמקרים לדמי אבטלה. במשך זמן החופשה העובד לא יהיה זכאי לתשלום שכרו. יש הבדל בין חופשה ללא תשלום אשר נעשית בהסכמת הצדדים יחדיו לחופשה כפויה שהיא ללא תשלום, במידה ונכפת חופשה כזו על עובד לזמן לא מוגבל, הדבר יחשב כפיטורין ולכן המעסיק מחויב על פי דין לבצע שימוע ולשלם לעובד פיצויי פיטורין. חופשה כפויה היא הרעה ודאית ובלתי ניתנת לערעור, לתנאי העבודה ואם העובד יתפטר בשל כך, הוא יהיה זכאי לקבל פיצויים כאילו שפוטר. יש מקרים שחופשה מסוג זה מעוגנת בחוזה העסקה של העובד או בהסכם קיבוצי.
הידעתם כי יתכן והנכם זכאים להחזרי מס אם יצאתם לחל"ת?
חופשה ללא תשלום (חל"ת) הפכה להיות מושג מוכר ושגור בפי רבים מאז התחלת מגפת הקורונה. חלק גדול מהמשק הישראלי יצא לחל"ת ומרבית ממי שעשה זאת, קיבל דמי אבטלה ויש לו סיכוי גבוה להיות זכאי להחזר מס. חישוב המס נעשה באופן שנתי, ויתכן ותהינה אי אחידות וחוסר איזון בהכנסות לאורך אותה שנת מס. באם בוצע לכם ניכוי מס שנתי גבוה, תהיו זכאים להחזרי מס.
יציאה לחל"ת או פיטורין
באם הנכם שכירים ופוטרתם מעבודתכם או שהוצאתם לחל"ת, יתכן והנכם זכאים להחזרי מס כתוצאה מאי רציפות השתכרותית או פערי שכר שנתי. שכירים שהוצאו לחל"ת או שפוטרו מעבודתם בין שקיבלו דמי אבטלה ובין שלא עשויים להיות זכאים להחזרי מס הנובעים מאי רציפות בעבודה ופערי שכר בין חודשי השנה. יש להבין כי מס הכנסה מבצע את חישוביו על פי השכר הממוצע לאותה שנה. באם סיימתם את עבודתכם או שקיבלתם אבטלה, יהיה לכם שינוי בממוצע השנתי, ופריסה של מדרגות המס לאורך השנה, ותוכלו לממש את נקודות הזיכוי בחודשים בהם לא קיבלתם שכר.