הצהרת הון הינה הצהרה על סך הנכסים וההתחייבויות של נישום לתאריך חתך מסוים. בהצהרת ההון יש להצהיר על כל הנכסים וההתחייבויות של הנישום ושל בן זוגו (במידה ובני הזוג נשואים וחיים ביחד), וכן על נכסיהם והתחייבויותיהם של כל ילדיהם הקטינים (מתחת לגיל 18).
בהצהרת ההון חובה להצהיר על כל הנכסים וההתחייבויות לרבות נכסים בחו"ל. פקיד שומה רשאי לדרוש הגשת הצהרת הון מכל תושב ישראלי וכן מתושב חוץ שמנהל עסקים בישראל, אם כי בדרך כלל ידרוש הצהרה לגבי נישומים אשר חייבים בהגשת דוח שנתי למס הכנסה, כלומר: עצמאיים (עוסק פטור, עוסק מורשה, שותף בשותפות), בעלי מניות בחברות, שכירים בעלי הכנסות גבוהות ועוד.
הצהרת הון הינה כלי של מס הכנסה לבדוק האם המוצהר בדיווח השנתי אודות ההכנסות למס הכנסה הינו נכון והגיוני לאור גובה הנכסים. מס הכנסה מחפש הפרשי הון בלתי מוסברים בדוח הצהרת ההון של הנישום, עליהם נדון בהמשך, כלומר מנסה לראות האם הגידול בנכסים נטו מתיישב עם ההכנסה המוצהרת ורמת ההוצאות הסבירה למחייה של הנישום.
הצהרת הון – הדרך הנכונה
מידי שנה, נסגרים בתי עסק רבים אשר אינם עומדים בחוקים השונים של רשויות המס ועל כן אי העמידה בתנאים ובחוקים הנוקשים, מאלצת אותם לסגור את בית העסק.
בכדי לא להיקלע למשברים ולאי נעימויות, הדרך הבטוחה ביותר היא לתכנן את המהלכים מראש וכן לעשות מעקב צמוד להוצאות ולהכנסות של בית העסק שלכם. בשוק, ישנן חברות שונות אשר מעניקות ליווי צמוד של רואה חשבון והנהלת חשבונות, יחד עם יועץ פיננסי, בכדי לשלוט על כל צעדי העסק ולנהל אותו באופן שלא יצריך התערבות של הרשויות. שימו לב כי להגשת הצהרת הון הדרך הנכונה כרוכה בידע מקצועי של אנשים מהתחום, לכן לא מומלץ למלא את הטפסים באופן עצמאי, בכדי לא להיקלע לסיטואציות מביכות.
הצהרת הון ראשונה
עוסק חדש, אשר פותח את עסקו לראשונה יקבל דרישה להגשת הצהרת הון לתום השנה בה פתח את עסקו. הצהרת הון הינה תמיד לתום שנת המס כלומר ליום 31.12 , לפי החוק לנישום ישנם 120 ימים להכנת הצהרת ההון, איחור בהגשת הצהרת ההון גורר קנסות.
הצהרת הון ראשונה יש לערוך בקפדנות וזאת מהסיבה שכל הצהרה תושווה תמיד לקודמתה ולכן שכחה של הכללת נכסים עלולה לגרום להפרשי הון בלתי מוסברים שנגרמו מטעויות ועלולה לגרום לפתיחת שומות ודרישה לתשלום מס נוסף בלי כל צדק. אי לכך יש להקפיד להכליל את כל הנכסים המצויים בארץ ובחו"ל מכל הסוגים: מזומנים, חשבונות בנק, דירות, קופות גמל ועוד.
הצהרת הון שניה
פקיד השומה מבצע בדיקה האם הגידול/קיטון בסכום ההון שבין שתי ההצהרות עומדים ביחס ריאלי להכנסות נטו ומקורות מחייה אחרים, המדווחים בדוחות השנתיים של הנישום ובניכוי הוצאות המחייה שלו בתקופת ההשוואה. במקרה של קיטון בהון מצב שהינו לכאורה אינו "בעייתי", אשר עומד בסתירה בוטה ומוגזמת להצהרות הנישום על הכנסותיו ואין בידו הסבר משכנע לסיבת הקיטון, יכול פקיד השומה לבקש הסברים מחשש להברחת רכוש.
מה הטופס כולל?
טופס הצהרת הון כולל סעיפים רבים הכוללים מידע כמו תכולת הבית, ניירות ערך, מגרשים, הכנסות שונות וכמובן הוצאות שיחד מקוזזים יחד ויוצרים מאזן, שאמור להיות תואם אחד לשני. חשוב כי תזכרו כי במידה ותגישו פרטים לא מדויקים במעט, תאלצו להגיש שוב את הדו"חות מה שיחייב אתכם לשלם קנסות. הצהרת הון הדרך הנכונה היא רק באמצעות אנשי מקצוע אמינים ובעלי ניסיון, אשר להם יש אישור לטפל בלקוחות הזקוקים להגיש הצהרת הון. בבחירת אנשי המקצוע שימו לב כי מדובר בצוות איכותי, אמין, בעל יחסי אנוש עם שיטת עבודה מסודרת וחוקית. אל תבחרו באופציה הזולה, כי בדרך כלל היא לא משתלמת ועולה לנו ביוקר.
הצהרת הון באופן עצמאי
הצהרת הון הדרך הנכונה היא להיות במעקב אחר הנתונים השונים במהלך כל השנה, באמצעות רואה חשבון אשר ינהל עבורכם את תיק העסק באופן צמוד ויהיה ערני לכל שינוי שנעשה מבחינה פיננסית. ניהול הרישומים השונים במהלך השנה יחסוך עבורכם זמן רב בחיפוש אחר המידע הרלוונטי וכן כסף רב על עבודה קשה שתצטרך להיעשות לקראת סוף השנה. אין ספק כי הצהרת הון זו פעולה של מומחים בתחום אשר עברו את ההכשרה הנכונה. מדובר בעסק מאוד מדויק ורגיש שבמידה ותפספסו את החלק הקטן ביותר, תיאלצו להיקנס.
מילוי הצהרת הון
רבים שואלים איך למלא הצהרת הון, העצה הטובה ביותר הינה: היעזרו באיש מקצוע. רואה חשבון יוכל לספק לכם רשימה של נכסים והתחייבויות אפשריים שייתכן ושכחתם, מעין "צ'קינג ליסט" של מסמכים להצהרת הון, ובנוסף יוכל לאתר הפרשי הון שייתכן ונבעו מטעות או אי הכללה של נכס מסוים בהצהרה. בנוסף במילוי הצהרת הון שניה ומעלה ייבצע רואה החשבון השוואת הון וייסע לכם לזהות ולמפות את ההפרשים שייתכן וייוצרו.
משרדו של ניסים מזרחי רו"ח, הינו משרד מקצועי ובעל ניסיון של יותר מ-10 שנים, אשר ישמח לעמוד לצדכם בכל הנוגע להגשת הצהרת הון.
בברכה,
ניסים מזרחי , רו"ח